Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/alamira.nl/public_html/wp-includes/media.php on line 892
Educatie | Kunst in de klas | alaMira | kunstprojecten Educatie | Kunst in de klas – alaMira | kunstprojecten

Educatie | Kunst in de klas

Home / Educatie | Kunst in de klas
ONTDEKKEN VANUIT JE EIGEN WERELD

Vanuit mijn expertise als beeldend kunstenaar en drive om mensen met elkaar – en de creativiteit in zichzelf – in verbinding te brengen; geef ik les in het primair en voortgezet onderwijs. Daarnaast organiseer ik diverse kunstprojecten en workshops voor zowel kinderen als volwassenen, als naschoolse activiteit of op festivals en evenementen.

 

KUNSTENAAR IN DE KLAS

Als erkend BIK’er (Beroepskunstenaar in de Klas) biedt ik hoogwaardige educatieprojecten aan in het onderwijs. Thema’s waar mijn lessen goed op aansluiten zijn natuur & techniek (structuren, sporen, kunst in het bos, land art), het menselijk lichaam (zintuiglijke waarneming, ontdek de zin van je zintuigen), sociaal emotionele ontwikkeling en pestbeleid (emoties op expressieve en intuïtieve wijze verbeelden) en recyclen (plastic soup, wegwerpmaatschappij, community art).

Daarnaast wordt met mijn kunstlessen bijgedragen aan de kerndoelen van SLO, zoals 54: verbeelden van verhalen, 55: reflectie en 56: cultureel erfgoed.

 

Uit je comfortzone
Als conceptueel kunstenaar en kunstdocent wil ik anderen inspireren en uitdagen uit hun comfortzone te stappen. De omgeving speelt hierbij een grote rol. Door er letterlijk op uit te gaan – de natuur in, naar een inspirerende locatie of op bezoek bij een specialist – kan je tot nieuwe inzichten en verdieping komen.

 

Vragen stellen
Ik daag kinderen graag uit om (zichzelf) vragen te stellen en verder te kijken dan de dagelijkse werkelijkheid. Wat vind je belangrijk? Wat wil je vertellen? Welke keuzes maak je? Door met elkaar in gesprek te gaan, te filosoferen en te reflecteren kan je een idee aanscherpen en leren waarom je bepaalde keuzes maakt.

 

Werkwijze
Een vraagstuk of thema is vaak het vertrekpunt van een (serie) kunstlessen.
Van hieruit begint een proces van verkennen, ontdekken en experimenteren en kan ieder kind meedoen.
Bij community art projecten kom je zo tot bijzondere samenwerking, waarbij iedereen zich betrokken voelt en je met elkaar werkt aan een gezamenlijk doel/kunstwerk. De uitkomst is niet te voorspellen, het gaat om het proces.
Bij het vormgeven en bouwen werk ik voornamelijk met gerecyclede en natuurlijke materialen om zo te komen tot iets nieuws dat iedereen kent. Uiteraard verzorg ik de lesmaterialen zodat de school ontlast wordt. Mocht het voor het proces waardevol zijn kan het zijn dat ik de kinderen vraag om zelf ook materialen in te zamelen. Dit wordt vooraf duidelijk afgestemd met de school.

Voor boekingen ben ik bereikbaar via de contact-pagina.

Een greep uit de kunstprojecten die ik heb gedaan:
  • Masterclasses vanuit KIDD (Kunst is Dichterbij dan je Denkt), de Culturele Haven en KAF, zoals o.a. ‘Blote Schoenen’, Land Art en Architectuur/Tiny Houses 
  • Workshops over de zin van je zintuigen, zoals o.a. ‘Voelbare Verhalen’, via [SparKl]* van CitySenses, Kleur in Cultuur, Stad & NatuurCollage en de Kubus
  • Recycle-Art en kunstwerken voor diverse scholen en BSO’s, vanuit de Kubus en alaMira
  • Kunstprojecten in de wijk, o.a. op het Artecollege (VO), o.a. Zit’In, Gevonden Voorwerpen, Pimpen van Artesjok, De Geur van Thuis.
  • Workshops op BSO’s, op festivals en tijdens evenementen, o.a. Statue of the Brave, Schilderij van Stof, Het Bonte Schaap.

 

Kinderen beschilderen de ingezamelde eierdozen voor de vacht van Het Bonte Schaap, tijdens Slapen bij de Schapen – Almere